Valoarea unei proprietăţi imobiliare în insulă creşte anual cu 1%, mai ales dacă este situată într-o zonă turistică. Preţuri mai mici cu 20% şi sezon estival de opt luni pe an. Acestea sunt argumentele pentru achiziţionarea unei case în Cipru. Dacă Spania, Italia, Bulgaria sau Grecia au ajuns ţări în care românii se simt aproape ca acasă, acestea fiind considerate zonele în care se compatrioţii noştri îşi petrec cele mai multe concedii sau în care chiar îşi cumpără locuinţe, Cipru rămâne încă pe lista destinaţiilor exotice.
Aceasta este una dintre ţările în care sezonul turistic durează foarte mult, aproximativ opt luni, iar investiţia într-o pensiune turistică se recuperează în câţiva ani.
„Randamentul dat de o investiţie în Cipru este cuprins între 4% şi 5% pe an, în cazul închirierii, plus 1% anual, reprezentat de creşterea valorii imobilului”, crede Mihaela Panayidou, director Trustmilenium, companie care intermediază vânzarea de proprietăţi în Cipru.
Ea recunoaşte că insula este una scumpă, dar spune că „odată cu criza mondială s-au creat oportunităţi de afaceri, iar o investiţie în Republica Cipru este foarte sigură din perspectiva economică şi legislativă, cel puţin în ceea ce priveşte partea sudică a insulei”.
Cipru, membru deplin al Uniunii Europene din anul 2004, este a treia mare insulă a Mării Mediterane, cu o suprafaţă de 9.250 kilometri pătraţi. Insula este divizată de o „Linie Verde” care separă aşa-numita Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) de restul ţării. RTCN nu este recunoscută de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), cu excepţia Turciei.
Preţuri exorbitante în marile oraşe
În funcţie de zona spre care vă îndreptaţi, costurile sunt complet diferite. „Preţurile proprietăţilor în principalele oraşe din sud, respectiv Larnaka, Limassol şi Paphos, oscilează înt