IMC. Indicele de masă corporală. Calculaţi-vă IMC-ul şi aflaţi dacă sunteţi în pericol de obezitate, hipertensiune, infarct, diabet... Indicele de masă corporală, IMC sau BMI (Body Mass Index în engleză) este un indicator oficial de calculare a greutăţii ideale şi de depistare a riscului de obezitate. El se calculează împărţind greutatea (exprimată în kilograme) la înălţimea (exprimată în metri) la pătrat.
Cu ajutorul lui puteţi afla câte kilograme ar trebui să slăbiţi sau, din contră, să adăugaţi pentru a nu avea probleme de sănătate. Acest indicator este relevant pentru persoanele adulte (ideal de utilizat după vârsta de 20 de ani), însă nu şi pentru copii sau femei însărcinate. Există şi un IMC adaptat copiilor, care ţine cont nu doar de înălţime şi greutate, ci şi de data naşterii, sexul copilului şi data la care au fost măsurate înălţimea şi greutatea.
BOLI ASOCIATE
Între indicele de masă corporală şi rata mortalităţii există o legătură directă. Potrivit statisticilor, incidenţa bolilor cardiovasculare creşte proporţional cu indicatorul IMC. O persoană care se încadrează în valorile supraponderalităţii sau obezităţii are un risc mai mare de hipertensiune arterială sau infarct miocardic, dar şi de probleme respiratorii (apnee de somn) sau afecţiuni articulare. A fost demonstrată, de asemenea, legătura dintre greutate şi diabet sau anumite forme de cancer.
INTERPRETARE
IMC are patru clasificări ale greutăţii: subponderal, normal, supraponderal şi obez. Sunt considerate persoane subponderale cele care au un indice de masă corporală sub 18,5. Această valoare poate indica o problemă de sănătate mai ales în situaţia în care scăderea în greutate a avut loc într-un interval scurt de timp. IMC normal, cu risc redus de îmbolnăvire, se încadrează între valorile 18,51 şi 24,99.
Indicele de masă corporală cu valori între 25 ş