În primele trei luni ale anului, produsele utilizate de constructori s-au scumpit la producători, dar şi-au redus preţurile constant în depozite. Plăcile ceramice reprezintă unul dintre materialele pentru care s-au făcut cele mai mari stocuri. Companiile din această piaţă sunt foarte expuse falimentului. În această situaţie reducerile masive de preţ ar putea fi fatale. Cei care şi-au cumpărat materiale de construcţii în primul trimestru al acestui an au avut parte de adevărate chilipiruri, pentru că distribuitorii din piaţă au încercat să scape rapid de marfa contractată anul trecut.
„Produsele existente în depozite la sfârşitul lui 2008 au beneficiat de la începutul acestui an de diverse promoţii, care au redus cantităţile contractate şi livrate anul trecut. Desigur, cei mai imprudenţi dintre distribuitori mai au încă marfă nevândută”, spune Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii.
Vânzările slabe, simţite încă din ultimele luni din 2008, au determinat o precauţie sporită în piaţă, ceea ce face ca în acest moment cantitatea de stocuri să nu fie una exagerată. Georgescu spune că ieftinirea materialelor a avut la bază în principal o reducere a marjelor de profit practicate de distribuitori.
„La producători au fost chiar majorări de preţuri, iar importatorii au ţinut seama de creşterea euro, deci au avut preţuri în lei mai mari”, explică acesta.
Plăcile ceramice, stocuri peste cerere
Lucian Azoiţei, managerul Pazo Grup, spune că pe piaţa de distribuţie de gresie şi faianţă depozitele sunt pline de marfă. Firmele din domeniu au mizat pe anumite produse, au comandat cantităţi mari ca urmare a preţurilor bune obţinute de la producători, iar acum luptă să vândă aceste plăci pentru care nu există o cerere reală.
„Din cauza scăderii bruşte a ce