Ceea ce stim cu siguranta este ca vor creste provizioanele, ca nu vor mai creste veniturile din dobanzi, iar cele din comisioane vor scadea, ceea ce putem face fiind sa controlam mai bine costurile, afirma presedintele Raiffeisen Bank.
"Peste 50% din costurile unei banci sunt legate de salarii. Nu poti vorbi de reducerea costurilor fara sa ajungi la cheltuielile de personal si cu siguranta numarul angajatilor din banci va fi mai mic la sfarsitul anului."
Totusi, el spune ca la salarii este greu de facut pasi inapoi. "Noi limitam orice crestere pana cand se clarifica situatia de pe piata. Ai o anumita flexibilitate acolo unde exista o parte variabila din salariu legata de vanzari, insa nici nu vrei sa ai oameni platiti la 50% fata de piata din cauza ca au cazut vanzarile."
Primele semne de scadere a numarului de salariati au aparut din decembrie anul trecut. Primii vizati au fost angajatii cu contracte temporare de munca din fortele de vanzari ale bancilor.
Van Groningen spune ca in ultima vreme creditarea a ajuns sa fie tot mai mult conditionata de economisire prin raportul credite/depozite care trebuie ajustat, insa exista riscul ca in loc sa avem o crestere a economiilor, acestea sa fie consumate din cauza somajului.
Totusi, per ansamblu, bancherul afirma ca nu banii sunt principala problema, nici dobanda, ci increderea. "Situatia lichiditatii variaza de la o banca la alta. Sunt unele banci cu dificultati, insa la nivelul sistemului bancar sunt bani. Primul nostru job este insa sa ne asiguram ca putem da inapoi banii atrasi in depozite, iar aceasta inseamna mai multa prudenta la creditare." In acelasi timp, admite ca "investitia cea mai buna pentru o banca este sa dea credite".
El sustine ca anul trecut a pregatit Raiffeisen pentru vremuri mai grele, reducand raportul cost/venituri de la 64% la 54%, desi reteaua a crescut c