Fata de celelalte state din zona est-europeana Bulgaria nu a fost afectata atat de mult de criza financiara, in primul rand gratie consiliului monetar (moneda Bulgariei a fost legata initial de marca germana si apoi de euro - n.n.), care a ajutat leva "sa nu se devalorizeze cu nicun procent", sustine ambasadorul Bulgariei in Romania, Valentin Radormirski, intr-un interviu pentru ZF.
Care sunt avantajele unui consiliu monetar pe timp de criza? Pentru ca a avea consiliul monetar iti reduce in mod drastic marja de manevra. De pilda, Bulgaria a avut in ultimii ani excedente bugetare, dar inflatia a crescut si ea, cam 7-8% pe an. Banca Nationala a Bulgariei nu poate folosi parghii precum dobanda de referinta, deficitul de cont curent nu poate fi "reglat" din curs. Avantajul? Nu exista riscul de curs care sa antreneze credite neperformante care, la randu-le, sa loveasca bancile, iar acest lucru il subliniaza si ambasadorul Bulgariei - o tara care a intrat in tandem in UE impreuna cu Romania, cele doua state continuand sa fie tratate "la pachet" de multe dintre membrii mai vechi ai Uniunii. Dar nu este aceasta stabilitate una aparenta?
"In primul rand se pot face predictii mai clare si ajuta Bulgaria sa aiba o economie mai stabila. De asemenea, limiteaza posibilitatea Bancii Nationale Bulgare sa emita moneda si astfel este tinuta sub control si inflatia", sustine Radomirski.
Este adevarat ca politica unui consiliu monetar este restrictiva, dar ea a limitat efectele crizei in Bulgaria, spune ambasadorul.
In ceea ce priveste efectele crizei financiare, ambasadorul a argumentat ca bulgarii simt mai mult efectele crizei economice si nu ale celei financiare, sistemul financiar fiind stabil.
"Companiile noastre, in baza cursului stabil al valutei nationale, pot sa-si prognozeze activitatile economice, precum si formarea volumului produselor lor", spu