„Obiectele vechi au povestea lor, istorii despre vremuri în care totul era mai simplu şi frumos”. Aşa începe povestea Corina, bibliotecara ce doreşte să îşi transforme casa în muzeu.
La prima vedere, Corina Bedreagă, bibliotecară la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea nu pare un personaj ieşit din comun. Ea însă a reuşit să îşi cultive o pasiune pe care nu mulţi o posedă şi foarte puţini o înţeleg. Îndrăgostită de obiectele tradiţionale din lumea satului, Corina a reuşit să strângă în apartamentul în care locuieşte cu părinţii, zeci de obiecte vechi, unele de o adevărată valoare patrimonială, pe care le arată cu bucurie tuturor celor care îi trec pragul. „De patru – cinci ani m-am apucat să le organizez. Ele însă au existat aproape dintotdeauna. E o pasiune moştenită de la bunica din Creţeni. Unele sunt obiecte de uz casnic, ce însă acum sunt rarităţi: lămpi vechi cu gaz, felinare, vase din lemn. Colecţionez de asemenea şi icoane vechi, mai greu de găsit şi costume tradiţionale”, povesteşte Corina.
Moştenire
Pentru că şi-a petrecut copilăria alături de bunica ei în comuna vâlceană Creţeni, Corina spune că a moştenit de la ea dragostea pentru tot ceea ce înseamnă tradiţional. „Îmi place viaţa aceasta simplă pe care oamenii o duceau, şi unii încă o duc. Obiectele pe care le colecţionez îmi amintesc de asta, şi ador să le povestesc prietenilor şi cunoscuţilor istoria din spatele lor. Patina timpului contează mult, arată că acel lucru a trăit, a fost folosit şi că încă supravieţuieşte. De aceea apartamentul meu e plin de atatea obiecte şi de aceea cei care mă vizitează le pot atinge, le pot testa utilitatea”, spune colecţionara. Corina mai poseda si o vasta colecţie de documente vechi, de care este foarte mandra. „Sunt tot felul de hârtii, de la scrisori de peste o sută de ani vechime, până la documente din primul război mondial. Mă i