Investitorii care au mizat pe piaţa de capital şi pe cea imobiliară caută salvarea, paradoxal, pe BVB. Citiţi în numărul 3 al revistei Forbes, la chioşcuri începând de astăzi, despre experienţele a trei investitori care au făcut profit, dar au şi pierdut pe două pieţe dinamice. Dezvoltatorul imobiliar bucureştean Adrian Drăgan îşi îndreaptă acum către piaţa românească de capital o parte din lichidităţile rămase în urma declinului finan-ciar care i-a afectat afacerile.
În 2000, când Bursa de la Bucureşti se punea pe picioare, Adrian Drăgan şi-a încercat norocul pe bursa din New York. A jucat aproape toţi banii familiei, proveniţi în mare parte din afacerile pe care le derula în industria uşoară. În jur de 500.000 de dolari.
A jucat şi...a pierdut. A pierdut şi startul pe piaţa imobiliară. Totuşi, în 2002 şi-a lichidat vechile afaceri şi a pornit la drum în real estate. La finalul lui 2007, ajunsese la o valoare a deţinerilor şi a proiectelor de peste 30 milioane de euro.
Blocajul resimţit în 2008 de piaţa imobiliară face însă ca afacerile lui Drăgan să valoreze acum 15 milioane de euro. Chiar dacă l-a prins cu puţine lichidităţi, criza financiară nu l-a prins şi cu datorii. Fapt care îi permite acum să-şi orienteze, din nou, o parte din bani către piaţa de capital.
De această dată, către bursa din Bucureşti, unde a plasat de la începutul lui 2009 aproximativ un milion de euro. Pariază pe acţiuni pentru randamente pe termen lung, şi nu pentru speculaţii.
AXA OSLO-BUCUREŞTI
Norvegianul Bjorn Hauge se simte confortabil în România. Chiar dacă declinul pieţei imobiliare şi al celei bursiere i-au afectat în mod direct plasamentele în ţara noastră, managerul fondului de investiţii Romania Invest are puterea să zâmbească.
Dincolo de statutul de manager, Hauge investeşte în nume