Ortopedia susţine, cu voce apăsată că, metoda de a implanta într-o articulaţie uzată de artroză o înlocuitoare de articulaţie, numită proteză, îi scuteşte de dureri pe bolnavi şi le permite să revină la o viaţă foarte apropiată de normal.
Dar există şi un dar, fiindcă după o anumită perioadă, de 10-20 de ani, îşi trăieşte viaţa şi proteza care trebuie înlocuită cu altă proteză.
Numai că această a doua operaţie, numită revizie, este o intervenţie chirurgicală mai complicată care sacrifică mai mult os. Ortopezii susţin că, în cazul artrozei de degradare a articulaţiei, de stricare a cartilajului, chirurgul ortoped trebuie să intrevină la timp şi nu foarte târziu. Din păcate, de multe ori persoanele cu artroză vin la chirurgul ortoped când articulaţia lor e făcută praf şi atunci operaţia taie mult din os.
Reumatologii, adică nechirurgii, susţin că se poate încerca o vreme şi tratamentul medicamentos în cazul artrozelor, ca şi procedurile de fizioterapie, precum şi curele de băi cu tratamente.
TRATAMENTUL
În ce constau tratamentele cu medicamente? Miza este să se micşoreze durerea în articulaţii, să facă un pas înapoi inflamaţia şi să se păstreze cât mai mult timp mobilitatea articulaţiei. Bineînţeles că omul respectiv trebuie să mai slăbească pentru a nu mai apăsa cu kilograme în plus articulaţia. De asemenea, este bine să se ajute cu un baston şi să folosească o încălţăminte specială. În artroză nu trebuie uitate nici exerciţiile izometrice, de întărire a muşchilor.
Medicamentele împotriva artrozei pot să se ia pe cale orală. Să fie introduse direct în articulaţie prin infiltraţii sau să se aplice medicamente local prin unguente. Se folosesc medicamente împotriva durerilor începând cu bătrânul paracetamol. Apoi se recomandă medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Trebuie să se procedeze cu atenţi