In Romania, chiar si in contextul crizei, cumparatorii platesc prea mult pentru achizitionarea unei case noi intr-un cartier rezidential, sustine Cezar Filip, expert in constructii si amenajari interioare.
Acesta ne ofera ca exemplu cazul unui investitor care construieste un bloc pe sistemul P±10, pe un teren de aproximativ 2.000 de mp, pentru care dezvoltatorul va plati, in medie, daca vorbim de zone limitrofe Bucurestiului, in jur de 300 de euro/mp. "Rezulta un pret de achizitie de 600.000 de euro, la care adaugam aproximativ 200 de euro/mp reprezentand materiale de constructie plus manopera. In cazul unui astfel de bloc, cu circa 500 de mp pe nivel, inves-titia totala reprezentand constructia sa va fi de circa 2.100.000 de euro", precizeaza Cezar Filip.
Diferenta nejustificata
Daca adaugam aceasta suma celei achitate pentru teren si inca aproximativ 200.000 de euro pentru taxe, racordare la utilitati si alte cheltuieli, ajungem la 2.900.000 de euro. Suma care, impartita la cei 10.500 de mp ai constructiei, ne conduce la un pret final de 277 de euro/mp, adauga expertul bucurestean.
"De la 300-400 euro/mp, reprezentand costuri de constructie, achizitie teren si rata bancara, la care putem adauga inca 200 de euro/mp drept profit al dezvoltatorului, pana la preturi de 1.000-1.200 de euro/mp pret de vanzare catre client, avem de-a face cu o diferenta nejustificata", conchide expertul Cezar Filip.
Profit de 15%
Pe de alta parte, Radu Zilisteanu, expert imobiliar, precizeaza ca, in capitalism, fiecare este liber sa ceara un pret oricat de mare pe un bun scos la vanzare, piata concurentiala fiind singurul element care il poate impiedica sau incuraja in acest sens.
"Spre exemplu, inainte de criza, marja de profit a dezvoltatorilor imobiliari, in Romania, in cazul unui proiect derulat pe doi ani, era de aproximati