Legea salarizarii unice din sistemul bugetar ar putea reduce raportul dintre salariul minim si cel maxim pana la 1 la 20, fata de 1 la 70, cat este in prezent, potrivit reprezentantilor sindicatelor.
Actul normativ ar putea introduce un sistem numit functie-echivalent, potrivit caruia vor fi alese functii considerate comparabile ca responsabilitate si volum de munca care vor fi remunerate la fel.
Spre exemplu, in cazul in care discutiile dintre patronate, sindicate si Guvern se vor finaliza in forma actuala, un medic primar ar urma sa castige la fel ca un conferentiar universitar si ca un capitan din armata.
In prezent, un capitan castiga in medie 2.240 de lei (524 de euro), in timp ce un medic primar are un salariu mediu cuprins intre 1.500 si 2.000 de lei (405 de euro), in functie de specializare, iar un conferentiar universitar are un salariu mediu lunar de baza de 2.300 de lei lunar (547 de euro).
16 ani de pregatire pentru un medic primar
„Un medic ar trebui sa castige dublu sau chiar triplu fata de un conferentiar universitar sau un capitan. Medicii cu cinci ani vechime ar trebui sa castige cel putin 2.000 de euro, ca urmare a responsabilitatilor pe care le au si a duratei studiilor, cu mult mai mare decat in celelalte cazuri. Un conferentiar nu ar trebui sa castige mai mult de 700 de euro, iar un capitan - in jur de 500 de euro", spune head-hunterul George Butunoiu, proprietarul firmei cu acelasi nume, specializata in recrutarea de management.
Gradul de medic primar este superior celui de medic specialist si se obtine prin examen, dupa cativa ani de specializare. Dupa absolvirea Facultatii de Medicina, dureaza circa 10 ani pana la obtinerea titlului de medic primar.
Gradul de conferentiar universitar este ultimul grad inaintea celui de profesor universitar si se poate obtine dupa circa 5 ani de la absol