Bogdan Olteanu ii demonteaza pe blog argumentele ministrului de Finante, Gheorghe Pogea, referitoare la impozitul forfetar.
Sub titlul "Sa radem cu dl. Pogea", fostul sef al Camerei Deputatilor explica de ce FMI nu avea cum sa ceara Guvernului introducerea impozitului forfetar.
Olteanu incepe prin a preciza ca nu e usor sa razi cu ministrul Pogea. "L-am cunoscut, am lucrat impreuna la programul de guvernare al Aliantei DA (in 2004), am fost colegi de Guvern (in 2005), si pot sa va spun ca e un om foarte serios. Care se ia in serios pe sine, si isi ia foarte in serios ideile. Din pacate, jumatate din ideile lui sint gresite, iar cealalta jumatate inadecvate momentului".
Revenind cu picioarele pe pamant, Olteanu isi da seama ca "sa razi de ministrul de Finante are o puternica nuanta de haz de necaz, si o alta si mai dureroasa de gaura in buzunar".
Insa luand la examinat relatia lui Pogea cu FMI, liberalul sustine ca Fondul ii suna ministrului "precum muzica astrelor. Si il invoca la toate ocaziile si la toate gaurile pe care ne pune sa ni le dam la curea".
"Finantistul nostru de fonta si otel ne spune ca impozitul forfetar, adica impozitul pe pierderile companiilor, a fost introdus la cererea FMI. (...)
In studiul "Norme de elaborare a legislatiei fiscale" (Tax Law Design and Drafting, volum 1; 1996; Victor Thuronyi, ed.), Capitolul 12, Presumptive Taxation (Impozite forfetare), specialistii FMI conchid ca impozitul minim pe profit, calculat la nivelul veniturilor brute, este inechitabil si distorsioneaza activitatea economica", dezvaluie Olteanu.
Acesta precizeaza ca, potrivit expertilor FMI, "un impozit pe veniturile brute din vanzari este o metoda de taxare deficienta, pentru ca:
- Sistemul implica impozitarea in cascada
- Sistemul este inechitabil
- Sistemul este c