Cei mai mulţi supravieţuitori sunt din Europa de Vest, datorită terapiilor de ultimă generaţie. Şi ţările estice fac progrese. Sursa: Vlad Stănescu
Pacienţii europeni diagnosticaţi cu cancer au tot mai multe şanse de supravieţuire, arată studiul Eurocare 4 (European Cancer Registry), realizat în 23 de ţări din Europa.
România nu a fost inclusă în studiu, deoarece la noi nu există încă un registru al pacienţilor bolnavi de cancer. Medicii oncologi de la noi şi reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi susţin însă că rata de supravieţuire a bolnavilor a crescut, datorită introducerii moleculelor noi şi a diagnosticării cancerului în stadii incipiente. Din păcate, sub 20% beneficiază de medicamente moderne.
Franţa şi Spania au cei mai mulţi „vindecaţi”
Proporţia cea mai mare de pacienţi „vindecaţi” se regăseşte în Franţa şi Spania, iar cea mai mică în Cehia, Polonia şi Slovenia. În cazul cancerului colorectal, spre exemplu, rata de vindecare este de 49%, în Franţa, iar în Polonia sub 30%. Un număr însemnat de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de sân şi consideraţi vindecaţi locuiesc în Finlanda (peste 70%), Franţa, Spania şi Suedia, iar cele mai scăzute rate de vindecare au fost înregistrate în Cehia şi Polonia - mai puţin de 60%.
În privinţa împărţirii pe sexe, cel mai mare număr de bărbaţi ce au supra vieţuit cancerului se regăseşte în Islanda (47%), iar cel mai mare procent de femei vindecate se întâlneşte în Franţa şi Finlanda (59%). În Polonia, se înregistrează cel mai scăzut procent de pacienţi vindecaţi: 21% la bărbaţi şi 38% la femei.
În România, există 400.000 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer, iar anul trecut au fost depistate peste 85.000 de cazuri noi. „A crescut şi numărul bolnavilor, dar şi numărul supravieţuitorilor”, a explicat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor d