Disponibilizările decise în numele atenuării efectelor crizei asupra bugetului companiei pot avea efecte nefaste dacă nu sunt făcute pe baza unei fundamentări solide. Pentru disponibilizarea a 600 de angajaţi, concernul american de echipamente de calcul AMD a alocat, în primul trimestru al acestui an, 34 de milioane de dolari. Aşadar, compania plăteşte pentru fiecare salariat la care renunţă peste 55.000 de dolari, sumă menită să acopere salariile compensatorii şi rezilierea co
Disponibilizările decise în numele atenuării efectelor crizei asupra bugetului companiei pot avea efecte nefaste dacă nu sunt făcute pe baza unei fundamentări solide.
Pentru disponibilizarea a 600 de angajaţi, concernul american de echipamente de calcul AMD a alocat, în primul trimestru al acestui an, 34 de milioane de dolari. Aşadar, compania plăteşte pentru fiecare salariat la care renunţă peste 55.000 de dolari, sumă menită să acopere salariile compensatorii şi rezilierea contractelor de muncă. Specialiştii avertizează, însă, că achitarea acestor recompense reprezintă doar începutul, cheltuielile companiei pe termen lung fiind mult mai consistente.
Astfel, luând în calcul peste 20 de factori, de la pierderea know-how-ului deţinut de angajatul plecat la scăderea productivităţii colegilor sau la costurile de recrutare în eventualitatea în care se va reveni pe linia de plutire, firma de consultanţă în procese de restructurare Bliss & Associates avertizează că, practic, pentru fiecare angajat concediat, o companie va plăti circa 150% din salariul său anual. Şi, mai mult, că această pondere ajunge la 200%-250%, în cazul poziţiilor manageriale şi ale celor din vânzări.
Salarii compensatorii în România: minimum 1, maximum 20
Dacă au avut neşansa de a fi concediaţi, angajaţii români primesc, în medie, trei salarii compensatorii. Suma poate ajunge la 12 salarii,