Carpatica, o banca de talie medie, si-a bugetat pentru anul acesta un profit brut de 8 milioane de lei (1,8 mil. euro la cursul actual), de peste opt ori mai mare fata de castigul obtinut anul trecut. In 2007 banca obtinuse un profit brut de 9,39 milioane de lei.
Cresterea profitului va avea loc in conditiile in care este proiectata o crestere a veniturilor totale cu 6,9%, pana la 614 milioane de lei (aproape 145 de milioane de euro). Cheltuielile ar urma sa creasca mai incet, cu 5,69%, pana la 606 milioane de lei (143 mil. euro). Pentru cheltuielile operationale este bugetata o crestere chiar mai mica, cu 3,8%, pana la 155 de milioane de lei.
Crestere moderata a activelor
Banca vizeaza anul acesta mentinerea cotei de piata in functie de active la nivelul de 0,7% si imbunatatirea raportului cost/venit, potrivit unui raport care va fi suspus aprobarii actionarilor la Adunarea Generala covocata pe 25 aprilie.
De altfel, Carpatica si-a propus sa inchida unitatile fara potential, iar in paralel o serie de unitati care au inregistrat pierderi in trecut trebuie sa devina profitabile. Banca opera in decembrie 236 de unitati.
Activele vor urca anul acesta cu 22%, pana la 2,79 miliarde de lei (658 mil. euro).
Banca si-a bugetat o crestere cu 7,6% a creditelor acordate, pana la 1,5 miliarde de lei (353 mil. euro), in timp ce fondurile atrase de la clientela vor urca cu 10,47%, pana la 1,8 miliarde de lei (431 mil. euro). Managementul bancii noteaza ca va contracta creditorii cu care colaboreaza in prezent pentru a identifica "noi oportunitati de finantare".
Carpatica este controlata indirect de omul de afaceri Ilie Carabulea. El detine in mod direct 36% din actiunile bancii, fiind astfel cel mai mare actionar. Actiunile bancii sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti. Ieri titlurile bancii (simbol BCC) au scazut cu 1,48%, la 0,