Daca ati ramas fara loc de munca din cauza crizei, ar fi indicat sa invatati sa vindeti, avand in vedere ca majoritatea joburilor puse la bataie de companii sunt in cadrul departamentelor de vanzari si comert.
Astfel, aproximativ 25 de procente din totalul locurilor de munca de pe piata sunt in vanzari si comert, in timp ce 10% sunt in domeniul IT-ului, iar 5% in cel al ingineriei, potrivit unor date furnizate de firmele de recrutare.
"Cei mai cautati in momentul de fata de catre angajatori sunt inginerii si directorii de vanzari, dar si controlleri financiari, pozitii-cheie in vremuri de criza ce pot creste sau, dupa caz, securiza businessul respectiv", a declarat, pentru Business Standard, Petronela Amelia Ciocan, recruitment manager al firmei de recrutare Trenkwalder Sobis.
In schimb, daca va cautati un nou serviciu prin Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), aveti cele mai mari sanse in domeniul fabricarii articolelor de imbracaminte, asigurari, paza si protectie sau industria alimentara.
La bursa de joburi organizata de ANOFM, vineri, numarul posturilor vacante a scazut de patru ori, comparativ cu anul trecut. Astfel, daca in 2008 existau 42.000 de oferte, acum numarul s-a redus la 11.000 de locuri.
De asemenea, s-a diminuat dramatic si numarul ofertelor pentru candidatii cu studii superioare, de la 3.000 de joburi, in 2008, la 625.
Potrivit site-urilor de recrutare, concurenta pentru un loc de munca este acerba, crescand intre 10 - 50 de procente, in functie de domeniu, fata de anul trecut.
Aceasta este, insa, o veste excelenta pentru companiile care au nevoie de noi angajati, avand de unde alege. Anul trecut, candidatii puteau veni cu pretentii ridicate, atat din punctul de vedere al salarizarii, cat si al beneficiilor pe care le puteau obtine, deoarece mai