Rata dobanzii Euribor pentru imprumuturile interbancare pe trei luni, aflata in scadere de sase luni, a ramas la valoarea de 1,405% pe an la inceputul acestei saptamani, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
In acelasi timp, dobanda pentru creditele pe o saptamana, respectiv sase luni a urcat.
Dobanda Euribor pentru imprumuturile pe trei luni, principala unitate de masura a dobanzilor pentru creditele interbancare exprimate in euro si un indicator al disponibilitatii bancilor de a se imprumuta reciproc, a ramas luni si marti la nivelul inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute, de 1,405%. A fost pentru prima data din 9 octombrie incoace cand dobanda nu a scazut.
Dobanda pentru creditele pe sase luni a urcat la 1,599%, fata de 1,595%, aceasta fiind prima crestere din ultimele doua saptamani. Rata dobanzii pe termen scurt, pentru creditele cu scadenta la o saptamana, s-a apreciat de asemenea de la 0,888% la 0,910%, urcand pentru a treia zi consecutiv.
Evolutia Euribor a fost influentata de politica Bancii Centrale Europene (BCE) de reducere agresiva a dobanzii de referinta pentru zona euro. BCE a redus la inceputul lunii aprilie dobanda de politica monetara cu 0,25%, sub estimarile economistilor. Dobanda oficiala a BCE a ajuns in urma acestei decizii la 1,25%, iar dobanda pentru depozitele overnight - care actioneaza ca un suport pentru creditele pe termen scurt - a ajuns la 0,25%.
In acelasi timp, presedintele BCE Jean-Claude Trichet a declarat ca este foarte putin probabil ca dobanda de referinta sa fie redusa in continuare.
Rata dobanzii pentru creditele overnight a ajuns la un diferential cerere/oferta de 0,8/ 1,3% comparativ cu o medie de 0,964% cat s-a inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute.
Explozie dupa falimentul Lehman
Euribor a urcat puternic toamna trecuta, in conditiile in care prabusirea bancii america