Una dintre problemele cele mai mari, în opinia sinitraţilor români ai cutremurului din Italia, de pe 6 aprilie, este dezinteresul arătat de autorităţile române. Aceştia au precizat că funcţionarii de la Ambasadă s-au prezentat doar pentru un scurt timp în zona afectată, fără să ofere detalii amănunţite despre procedurile de refacere ale documentelor, modalităţile de repatriere sau formarea unei celule de criză care să gestioneze ajutoarele pentru românii din l’Aquila.
1 /. Fiind cazaţi în siguranţă şi având la dispoziţie toate cele necesare unui trai decent, în condiţiile date, românii din tabăra situată în piaţa D’Armi, din apropiere de centrul oraşului, se simt la adăpost.
Ceea ce îi preocupă însă este lipsa actelor italiene şi româneşti cu care îşi pot dovedi identitatea. Pentru recuperarea acestora ar trebui să intre în casele dărâmate, afectate sau declarate inabitabile. Însă accesul lor în interiorul acestora este interzisă, întrucât pericolul de prăbuşire al imobilelor este iminent.
Fără acces la informaţii
Deşi Ambasada sau Consulatele României în Italia ar putea fi prezente în taberele de sinistraţi, se poate constata din declaraţiile românilor că aceasta lipseşte cu desăvârşire.
Mihai Puşcaş de 36 de ani este rezident în l’Aquila din 2002 şi povesteşte că funcţionarii români de la ambasadă au venit “într-o singură zi. O doamnă blondă, care s-a recomandat a fi consul, ne-a explicat că pentru întocmirea documentelor trebuie să ne prezentăm la Roma. Dacă noi nu avem bani şi nici posibilitatea de a ne deplasa pentru că maşinile sunt sub dărâmături, cum crede dumneaei că putem face treaba asta? Suntem într-o situaţie specială, deosebită, chiar nu puteau face un birou permanent aici? Suntem sute, nu doar două-trei persoane”, a mai adăugat acesta.
Un alt român, interesat de repatriere, a