Executivul readuce pe agenda dezbaterii publice o măsură nepopulară, care ar aduce economii nesemnificative la buget, dacă nu cumva ar genera chiar pierderi, intră în contradicţie cu Codul muncii şi ar crea probleme de personal pentru poziţii cheie din administraţie. Actul normativ pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale în sistemul bugetar a fost readus în dezbatere la masa Consiliul Economic şi Social, după trei luni de la data respingerii
Executivul readuce pe agenda dezbaterii publice o măsură nepopulară, care ar aduce economii nesemnificative la buget, dacă nu cumva ar genera chiar pierderi, intră în contradicţie cu Codul muncii şi ar crea probleme de personal pentru poziţii cheie din administraţie.
Actul normativ pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale în sistemul bugetar a fost readus în dezbatere la masa Consiliul Economic şi Social, după trei luni de la data respingerii pentru neconstituţionalitate. De data aceasta, Guvernul a revenit cu un proiect de lege şi cu limitări asupra efectelor, în aşa fel încât să nu mai intre în furcile caudine ale Curţii Constituţionale. Astfel, pensionarii care lucrează în instituţiile publice vor putea cumula pensia cu veniturile salariale numai în măsura în care cuantumul pensiei nu depăşeste nivelul salariului mediu brut aferent anului pentru care se face plata.
În expunerea de motive din noul proiect, Executivul îşi justifică perseverenţa prin necesitatea de reducere graduală a cheltuielilor de personal din administraţia publică. Pentru a fi convingător, argumentează că astfel de plafonări se practică în multe ţări ale Uniunii Europene, în timp ce în Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Cehia şi Germania cumulul nici măcar nu este permis.
Mult efort pentru o miză mult prea mică
Potrivit calculelor de la Palatul Victoria,