Angajatorii nu vor taia beneficiile traditionale pe care le acorda angajatilor, cum ar fi tichetele de masa, in ciuda crizei financiare care a impins multe companii de pe piata locala sa inghete salariile.
“Nu cred ca angajatorii vor renunta la beneficiile destinate angajatilor, pentru ca acestea sunt stipulate in contractele colective de munca. Este foarte probabil ca angajatii sa-i actioneze in instanta pe angajatori, daca ar ramane fara beneficii”, spune Alina Popescu, manager Reward Information Service in cadrul Hay Group Romania.
In ultimii ani, beneficiile si bonusurile au inceput sa fie din ce in mai prezente in structura pachetului salarial al angajatilor romani, potrivit studiului PayWell-Salary and Benefits 2008, realizat de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) si dat publicitatii in toamna anului trecut.
Astfel, daca in 2004 salariul fix reprezinta 75% din pachetul salarial, bonusurile variabile aveau o pondere de 13%, cele fixe - de 5% si beneficiile - de 7%, in 2008 salariul fix a ajuns sa reprezinte doar 65% din venitul lunar al unui angajat. Cel mai frecvent beneficiu oferit angajatilor a devenit tichetul de masa.
Cu toate acestea, beneficiile de genul abonamentelor la sala sau la o gradinita privata au devenit din ce in ce mai prezente in pachetul salarial al angajatilor. “Nici aceste beneficii mai putin obisnuite nu vor disparea din structura pachetului salarial, pentru ca nu reprezinta un cost important pentru angajatori. In conditiile in care o companie ingheata salariile, eliminarea acestor benefii ar putea sa-i demotiveze pe angajati”, apreciaza Popescu.
Mai mult de un sfert din companiile de pe piata locala au decis sa inghete salariile in acest an, comparativ cu celelalte state europene, unde 37% dintre firme vor face acelasi lucru, arata un studiu recent al Hay Group. “Inghetarea sala