FBI si Politia Metropolitana din Marea Britanie cauta o banda de sase hackeri din Ucraina care au reusit sa infecteze aproape doua milioane de calculatoare, printre care unele de la mari corporatii, dar si de la departamente guvernamentale. Hackerii au actionat cu o viteza uimitoare, totul s-a petrecut in februarie si martie, noteaza Financial Times.
E cea mai mare retea de calculatoare deturnate (botnet) care a fost descoperita pana acum. Cele mai mari botnet-uri fusesera de 200.000 - 500.000 de computere, insa in prezent vorbim de 1,9 milioane. In Marea Britanie 500 de companii au calculatoare incluse in cele infectate, dar exista si sase computere apartinand guvernului, plus altele in SUA, detinute de autoritati locale si federale, spune Yuval Ben-Itzhak, presedintele Finjan, compania de IT care a descoperit reteaua botnet.
Serverul de la care s-au facut deturnarile nu mai este utilizat, insa banda poate pune rapid la punct unul nou de unde sa-si continuie activitatile. FT noteaza ca cele 1,9 milioane de calculatoare au fost infectate extrem de rapid, in doar doua luni, iar acest lucru se poate face prin doua metode: fie trimitand mailuri cu virusi, fie acaparand site-uri legitime, astfel incat cine intra pe ele sa se trezeasca cu computerul infectat de programe malware.
Hackerii pot utiliza calculatoare dintr-o retea botnet fie pentru a fura date personale de pe ele, fie pentru a le comanda de la distanta sa trimita mailuri spam si virusi.
Tot printr-o astfel de retea se poate face un atac de tipul "denial of service” in care un numar mare de computere incearca simultan sa contacteze site-ul unei companii sau sisteme de calcultoare ale unei tari. Scopul este ca acel sistem sa cada, la fel cum s-a intamplat in mai 2007 in Estonia cand multe site-uri guvernamentale au fost blocate, cauzand haos in activitatile curente. FBI si P