Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, principiile legii salarizarii unice a personalului bugetar, dupa cum anunta saptamana trecuta premierul Emil Boc.
Actul normativ "va elimina privilegiile din sistemul public de salarizare si va crea o corespondenta reala intre munca prestata pe baza pregatirii de specialitate si salarizarea corespunzatoare in domeniul public fara privilegii si fara privilegiati”, a spus primul ministru.
El precizase ca nu s-a incheiat inca procesul de consultare a partenerilor sociali si ca discutiile vor continua, "pe un ton accelerat de saptamana viitoare".
Vicepremierul Dan Nica: Proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul bugetar va fi de 1 la 15
Liderii Coalitiei s-au intalnit miercuri dimineata si au cazut de acord asupra principiilor ce vor sta la baza acestei legi. Vicepremierul Dan Nica a anuntat ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem va fi de 1 la 15, fata de 1 la 72, cat era pana acum, si ca partidele aflate la guvernare spera ca legea sa inceapa sa produca efecte incepand din 2010.
"Este vorba despre ierarhizarea in functie de sistemul european de salarizare, precum si de sistemul de echivalare a functiilor in grilele de salarizare, ca in statele Uniunii Europene. Principiul fundamental este principiul european. Cum este si in state ca Germania, Franta, Marea Britanie, Spania sau Italia, asa va fi si in Romania", a declarat vicepremierul Dan Nica, citat de NewsIn, dupa sedinta coalitiei.
Potrivit vicepremierului, partidele aflate la guvernare isi propun ca legea salarizarii unice sa inceapa sa produca efecte incepand din anul 2010. Dan Nica promite ca "Echivalarea functiilor se va face pe principiul unei salarizari care sa respecte competenta, profesionalismul si ierarhia sociala".
Sindicatele nu sunt de acord cu pro