Autorităţile române nu reuşesc să stopeze agresiunile împotriva mediului cu impact transfrontalier. Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera şi Direcţia Silvică Pancevo au realizat o monitorizare a factorilor de mediu pe ambele maluri ale Dunării şi Nerei.
„Noi avem mai mulţi paznici şi monitorizăm activitatea de mai multe ori pe lună, iar când sunt probleme, chiar de mai multe ori pe zi”, a spus Marius Oldja, de la Direcţia Silvică Pancevo.
Poluarea a afectat terenurile
Timp de mai multe zile, în zona iazului Tăuşani – Boşneag aparţinând SC Moldomin Moldova Nouă, din cauza vântului puternic, s-a produs antrenarea particulelor de steril minier care au fost transportate în zona localităţii Moldova Nouă din Romania şi a localităţilor Vinci şi Požeženo din Serbia. „Poluarea a afectat gospodăriile populaţiei, terenurile agricole, sursele de apă potabilă, zona urban şi zona umedă Ostrovul Moldova Veche din Parcul Natural Porţile de Fier”, a spus Corneliu Sturza Popovici, preşedintele GEC Nera.
Potrivit lui Victor Tiugan, directorul Moldomin Moldova Nouă, proprietar al iazlui, „este nevoie de 200 de milioane de lei pentru udarea iazului, bani care nu sunt bugetaţi de Bucureşti”. Comisarul Gărzii de Mediu, Ghorghe Pitulan, spune că nu a amendat societatea pentru că aceasta nu are activitate, fiind închisă.
Nici braconierii nu se lasă
„În data de 12 aprilie, pe malul Dunării, în dreptul localităţii Vinci, la malul apei, la 50 m în aval de debarcader, a fost găsită o cantitate de zece kg de peşti mici morţi, posibil electrocutaţi cu unelte de braconaj”, a mai spus Sturza. ;