Bănăţenii care deţin terenuri în jurul oraşelor mari din regiune au scăzut preţurile, dar numai în proporţii aproape insesizabile. Pământul din apropierea oraşelor bănăţene îşi menţine în continuare preţul ridicat, deşi cererea de pe piaţa imobiliară este în cădere liberă. În comparaţie cu preţurile cerute de proprietarii terenurilor din ţară, cei din Banat încearcă să menţină preţurile constante. Cea mai mare ieftinire abia ajunge la zece la sută. Astfel, cotele cele mai ridicate sunt întâlnite la parcelele pentru care preţul unui metru pătrat s-a redus de la 50, la 45 de euro. Potrivit unui studiu realizat de Suplimentul „Expert Imobiliar” al ziarului „Adevărul”, judeţul Timiş se situează pe ultimul loc în topul ieftinirilor de terenuri, în primul trimestru din 2009.
Timişenii nu vor să lase la preţ
Preţul unui metru pătrat de teren extravilan variază între 0,2 şi 60 de euro. În Moşniţa Nouă, un metru pătrat de teren ajunge la 2,5 euro, în timp ce în zona Torontalului sau Aeroportului acesta costă 50 de euro. Cele mai mici reduceri de preţ se înregistrează în cazul terenurilor mici, la care negocierile nu reuşesc să aducă ieftiniri substanţiale. Cu cât suprafaţa cumpărată este mai mare, şansele de a obţine un preţ redus cresc. Astfel, pentru o parcelă de 500-600 de metri pătraţi, proprietarii nu sunt dispuşi să lase prea mult din preţ. Dacă terenul depăşeşte însă 1.000 de metri pătraţi, situaţia se schimbă radical, iar proprietarii pun la dispoziţia cumpărătorilor oferte de preţ mai avantajoase.
Case la periferie în locul apartamentelor
Imunitatea terenurilor rezidenţiale la criza de pe piaţa imobiliară se datorează faptului că o casă în afara oraşului costă cât un apartament în mijlocul acestuia. Bănăţenii cu bani, preferă astfel libertatea dintr-o casă cu grădină în locul agitaţiei urbane dintr-un aparta