Administratorii fondurilor de pensii private din Romania estimeaza ca isi vor recupera investitiile in urmatorii 15 ani fiind investiti pana la aceasta data 1,6 miliarde de lei (450 milioane de euro), din care 1,1 miliarde de lei sunt inregistrati drept piederi.
"Aceste pierderi contabile nu afecteaza insa soliditatea financiara si operationala a companiilor de administrare, care mai au, chiar si dupa investitiile masive din anii trecuti, capitaluri totale de 400-500 milioane de lei pentru a sustine activitatea pe viitor", au declarat membrii APAPR.
Conform unei prezentari a Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), care ia in calcul un scenariu median, primul an in care administratorii ar urma sa aiba profit va fi 2021.
"Recuperarea investitiilor administratorilor (punctul de breakeven) va fi in 15 ani (anul 2021), cand companiile de administrare incep sa faca profit din aceasta activitate", potrivit oficialilor APAPR.
Datorita schimbarii normelor contabile, administratorii au fost obligati sa recunoasca piederi din punct de vedere contabil, anul trecut, ca pierderi toate investitiile realizate la startul sitemului de pensii privat. Companiile de pensii private au inregistrat pierderi cumulate de 165 milioane de lei in 2007 si 880 milioane de lei anul trecut.
Potrivit scenariului APAPR, pierderile cumulate ale administratorilor vor atinge un nivel maxim in anul 2013, de 1,243 miliarde de lei, dupa care se vor diminua treptat pana in 2021, an in care companiile vor recupera integral pierderile.
Pe de alta parte, administratorii au tinut sa mentioneze insa ca pierderile au fost inregistrate in intregime de administratori, si nu de fonduri, iar cele mai multe provin din cheltuielile de marketing si publicitate, dar si din operatiuni pentru startul sistemului, potrivit aceleiasi prezentari.
“Vorbim de pi