Premierul Emil Boc a spus ieri ca Executivul a adoptat ordonanta de urgenta prin care "sefii serviciilor deconcentrate ale ministerelor vor putea fi numiti pe baza unui contract de management". Astfel, sefii serviciilor din administratia publica – de pilda, ai inspectoratelor scolare – vor putea fi schimbati politic la fiecare patru ani, o data cu rotatia puterii.
Adrian Moraru, de la Institutul pentru Politici Publice, spune ca aceasta decizie este "un dezastru" si va duce la o politizare excesiva a administratiei publice.
Guvernul a adoptat in sedinta de ieri o ordonanta de urgenta prin care directorii serviciilor deconcentrate, de pilda, ai inspectoratelor scolare–, care pana acum erau asimilati corpului functionarilor publici, pot fi schimbati din functie pe criterii politice. Minstrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a spus ieri, inaintea sedintei Executivului, ca actul normativ va permite "o mai buna eficientizare a administratiei publice si o responsabilizare a intregului aparat guvernamental la nivel central si judetean". Adrian Moraru, directorul de programe al Institutului pentru Politici Publice considera ca decizia Cabinetului Boc este un dezastru pentru administratia publica si ca ii va transforma pe sefii acestor institutii in "bisnitari de functii".
Prin modificarile facute de guvern, directorii institutiilor care reprezinta ministerele in teritoriu, cum ar fi inspectoratele scolare, directiile pentru ocuparea fortei de munca, agricole sau de sanatate, vor fi inlocuiti in 30 de zile de la publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial, cu directori coordonatori alesi pe baza unui program de management care nu pot sta in functie decat maximum patru ani sau in functie de longevitatea guvernului. Desi principiile ordonantei de urgenta au fost discutate inca de saptamana trecuta, cel mai probabil, membrii Cab