O echipã formatã din trei profesori de la Universitatea din Zaragoza în colaborare cu oameni de ştiinţã francezi au gãsit o soluţie împotriva leucemiei şi a tumorilor ganglionilor limfatici. Profesori ai Universitãţii din Zaragoza au realizat un studiu sub supravegherea lui Martin Villalba, investigator al Institutului de Geneticã Molecularã din Montpellier (Franţa), rezultatele acestuia fiind spectaculare: au descoperit un vaccin pentru combaterea mai multor tipuri de cancer, probat deocamdatã pe şoareci.
Cercetările se aflã într-un stadiu avansat, însã nu se poate spune cu precizie când se vor putea face probe pe oameni.
Julian Pardo y Juan Ignacio Aguilo, oameni de ştiinţã din cadrul departamentului de Biochimicã al Facultãţii de Ştiinţã (Universitatea Zaragoza) au început în urmã cu patru ani aceste cercetãri. Investigatorii se bazeazã pe premiza de a reuşi ca propriul sistem imunologic al pacientului (în prezent şoarecii de laborator) sã fie cel care sã combatã cancerul.
În concret, cercetãtorii injecteazã şoarecilor tumori care au fost tratate genetic, iar animalele reuşesc sã elimine cancerul în mai puţin de 48 de ore. În continuare, acestor şoareci li se injecteazã o tumoare care i-ar putea ucide în cel mult douã luni, în funcţie de doza administratã. Însã, propriul sistem imunitar evitã dezvoltarea celulelor cancerigene.
De moment, s-a demonstrat eficienţa acestui vaccin în cazul leucemiei şi al tumorilor ganglionilor limfatici, însã, investigatorii vor lucra şi cu tumori provenite din cancer de rinichi, plãmâni sau ficat.