Muncitorii lucrează de zor la ridicarea castelelor de la marginea Hunedoarei. După sărbători, familiile de rromi care locuiesc în palatele cu turnuleţe s-au întors în străinătate.
În cartierul palatelor cu turnuleţe, opulenţa contrastează cu sărăcia caselor vecine şi a oamenilor care trec desculţi pe şosea. Azi dimineaţă, zeci de muncitori lucrau de zor la construirea şi finisarea palatelor ţigăneşti de la marginea Hunedoarei. Clădirile au fost ridicate într-o zonă izolată, acoperită în trecut de bordeie.
Duşmanii le poartă pică
În ultimii ani, în cartier „au răsărit” vile ţigăneşti cu zeci de camere, palate colorate în roz, portocaliu, roşu şi alb, cu acoperişuri de tablă, bogat ornamentate. Unele au fost dotate cu piscine interioare, altele au în curte mai multe autoturisme de lux. Construcţiile au rămas nefinisate, dar lucările se desfăşoară cu repeziciune, chiar în lipsa proprietarilor. Clanurile de ţigani au venit în ţară doar pentru a petrece sărbătorile, iar de la începutul săptămânii au luat din nou calea străinătăţii. Cei care şi-au întârziat exodul nu vor să vorbească despre bogăţia cu care se fac remarcaţi în zonă. De frica duşmanilor, spune unul dintre ei.
Opulenţă şi sărăcie
Vecinii şi rudele mai sărace ale rromilor înstăriţi, spun că locatarii palatelor stau mai mult în Spania. „Lucrează acolo şi aici îşi fac vile. Nu putem spune ce muncesc. Nu ne interesează”, a povestestit Istvan Gabor, un localnic. Omul trăieşte într-o bojdeucă din chirpici, cu ferestre strâmbe şi geamuri sparte. Dar se arată mândru ca a pus umărul la ridicarea castelelor. Ianoş Tomoioagă, un ţigan mai în vârstă, îşi aminteşte că toate palatele au fost ridicate după Revoluţie.
„Aici, în urmă cu 20 de ani erau doar dărăpănături şi sărăcie. Ţiganii care şi-au construit vile sunt acum bogaţi, foarte