Întreaga creştinătate îl prăznuieşte astăzi pe unul dintre cei mai curajoşi mucenici, Sfântul Gheorghe, numit şi Purtătorul de biruinţă. Aproape un milion de sărbătoriţi vor ciocni o cupă cu şampanie cu prilejul zilei lor onomastice.
În ţara noastră îi sunt închinate sfântului foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea, un loc aparte în inima bucureştenilor îl ocupă Biserica Sfântul Gheorghe Nou, situată la kilometrul 0. De puţin timp, biserica are un nou paroh, preotul Emil Cărămizaru. Părintele ne-a vorbit despre lucrările de renovare ale lăcaşului:
"Acum îl prăznuim pe marele mucenic Gheorghe, dar avem în perspectivă marea sărbătoare din 2014, când se vor împlini 300 de ani de la martirizarea lui Constantin Brâncoveanu, ctitorul bisericii, ale cărui moaşte se află aici. Lăcaşul se află în plin proces de repictare, de schimbare a acoperişului, pentru care am adus tablă de titaniu-zinc a cărei durabilitate testată este de 200 de ani.
Avem în proiect restaurarea exteriorului, inclusiv a pietrelor sculptate în stil brâncovenesc, refacerea clopotniţei după arhitectura originală, mai ales că se păstrează aici şi clopotul de la început. Vom restaura şi catapeteasma după modelul celei de la Hurezi - un lăcaş geamăn cu cel din Bucureşti -, având acelaşi ctitor.
La vremea potrivită, cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, o să scoatem din mormânt moaştele sfinţilor martiri Brâncoveni, pentru a le aşeza în raclă spre închinare".
La biserica bucureşteană cu hramul Sf. Gheorghe, credincioşii pot săruta mâna Sfântului Nicolae, icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului şi Cuvioasei Parascheva (care a aparţinut Bisericii Sfânta Vineri Herasca) şi se pot ruga martirilor Brâncoveni, ale căror sfinte rămăşiţe se află în mormântul din partea dreaptă a naosului.
APROAPE 1.000.000 DE GHEORGHE