Vicepremierul Dan Nica a anuntat ieri, dupa sedinta coalitiei, principiile stabilite in cadrul intalnirii privind legea unica de salarizare a bugetarilor din Romania, precizand ca se va mentine un raport de 1 la 15 intre salariul minim si cel maxim.
Nica a mai anuntat ca reprezentantii coalitiei isi doresc ca aceasta lege sa isi produca efectele din 2010, potrivit Mediafax.
Reprezentantii organizatiilor sindicale au precizat zilele trecute ca in prezent raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar este de 1 la 70 si au mentionat ca efectele acestei legi vor fi vizibile abia in 2015.
Vicepremierul Nica a mai precizat ieri ca in cadrul sedintei coalitiei s-a discutat despre legea de salarizare unica a bugetarilor din Romania si s-a cazut de acord asupra unui set de principii care vor fi discutate si in cadrul sedintei de guvern. Executivul urma sa discute, in sedinta de ieri, principiile de baza ale legii salarizarii unice, dar pana la inchiderea editiei sedinta nu se incheiase.
Nica a aratat ca unul dintre principiile care vor duce la elaborarea legii salarizarii unice se refera la „o ierarhizare care sa fie in concordanta cu sistemul european de salarizare a bugetarilor din tarile membre ale Uniunii Europene si un sistem de echivalenta a functiilor, pe grila de salarizare, asa cum este in UE".
Dan Nica a tinut sa respinga speculatiile aparute privind modul in care s-ar face fie ierarhizarea, fie echivalenta functiilor din sistemul bugetar, precizand ca informatiile aparute nu sunt reale. „Modul in care vrem sa construim aceasta lege este acest principiu european al unei salarizari care sa respecte atat competenta, cat si profesionalismul, ierarhia sociala si modul in care isi desfasoara activitatea fiecare bugetar", a spus Nica, citat de Mediafax.
Vicepremierul Dan Nica a spus ca modelul romanesc este p