Raul Pop este un pionier al reciclării, fiind managerul general al singurei firme din România care reciclează becuri. Managerul general al Recolamp, singura firmă din ţară care se ocupă cu reciclarea surselor luminoase spune că reciclarea este un gest de respect pe care îl face fiecare faţă de sine şi faţă de eforturile pe care planeta le face ca să ne „găzduiască”.
Cum au primit românii ideea de reciclare?
Faptic, în România, raportarea la acest subiect este diferită de la individ la individ şi de la oraş la oraş. Lucrăm într-o ţară cu din ce în ce mai mulţi oameni care pun suflet şi care pot determina schimbări majore în plan local.
Un cetăţean preocupat, un ONG, o firmă de salubritate, un consilier local, un primar, un angajat … aceştia sunt „eroii” noştri, cei care determină o schimbare în atitudine şi o îmbunătăţire a infrastructurii de colectare a deşeurilor reciclabile. Dacă România era undeva în fruntea mişcării de reciclare, pe vremea celor „3R” promovaţi - cu forţa - de regimul comunist, imediat dupa evenimentele din 1989, acest domeniu a fost complet ignorat pentru vreo 15 ani. Acum suntem în curs de-a recupera aceasta întârziere.
Când vom ajunge la o normalitate?
Atunci când infrastructura o va permite, probabil în cel mult cinci ani putem să lucrăm mai decis şi la nivel de salubrizatori, până în punctul în care autospeciala de deşeuri va refuza să ridice containerul de hârtie dacă acesta conţine sticla, sau containerul pentru plastic, daca este ziua pentru containerul de deseuri menajere. În acel moment putem spune că suntem, cu adevărat, în faza în care „reciclăm”, la nivel de cetăţean.
Cum se vede Clujul de la Bucureşti?
Personal, în calitate de clujean, mă bucura foarte mult ieşirea din conul de umbră în care oraşul a fost ţinut printr-o administraţie publică depăşită de vre