Volumul „Doamna din lac; Somnul de veci” de Raymond Chandler este difuzat, împreună cu ziarul „Adevărul”, la preţul special de 7,99 lei. Inclus în colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă”, volumul cuprinde două dintre romanele cele mai apreciate ale acestui clasic al literaturii poliţiste. Scriitorul american Raymond Thorton Chandler (1888-1959) a influenţat genul poliţist prin stilul său remarcabil şi prin crearea personajului Philip Marlowe, care a devenit prototipul detectivului particular din toate publicaţiile de gen de mai târziu.
Născut la Chicago, Chandler şi-a petrecut copilăria şi tinereţea în Marea Britanie, unde a publicat şi primul său poem. În 1912 se întoarce în SUA, unde are diferite ocupaţii, iar în 1917 se înrolează în Forţele Expediţionare Canadiene şi luptă în Franţa şi Anglia. După armistiţiu, se întoarce la Los Angeles.
Un detectiv complex
Chandler începe să scrie literatură populară, prima povestire de acest gen fiind „Blackmailers Don’t Shoot”, în 1933. Primul roman, „Somnul de veci”, publicat în 1939, a avut un succes remarcabil.
Scriitorul va fi invitat să scrie scenarii. Cel mai important dintre ele a fost realizat în colaborare cu Alfred Hitchcock, pentru filmul „Strangers on a Train”, regizat de acesta din urmă.
Scrierile lui Chandler au avut imediat succes de critică, pentru zâmbetul ironic şi deseori tandru, ce transpare din ţesătura intrigii poliţiste şi pentru personajul Philip Marlowe.
Detectivul scriitorului american este un personaj complex, înzestrat de autor cu sensibilitate, inteligenţă şi cu o instrucţie superioară. Îl descoperim, cu mici diferenţe de comportament şi în „Doamna din lac”, roman apărut în1943.
„Somnul de veci” a fost ecranizat, după un scenariu scris de autor în colaborare cu William Faulkner.