Peste 150.000 de DVD-uri, CD-uri şi casete contrafăcute au fost distruse astăzi în Capitală de reprezentanţii Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, în colaborare cu Primăria Sectorului 3. Statisticile oficiale sunt de-a dreptul alarmante: unul din două DVD-uri vândute în România este pirat. Producerea unui disc contrafăcut costă cel mult 50 de cenţi, însă preţul de vânzare poate să ajungă la 7 euro. Dacă ar fi ajuns pe piaţa neagră, produsele distruse astăzi
Peste 150.000 de DVD-uri, CD-uri şi casete contrafăcute au fost distruse astăzi în Capitală de reprezentanţii Oficiului Român pentru Drepturi de Autor, în colaborare cu Primăria Sectorului 3.
Statisticile oficiale sunt de-a dreptul alarmante: unul din două DVD-uri vândute în România este pirat. Producerea unui disc contrafăcut costă cel mult 50 de cenţi, însă preţul de vânzare poate să ajungă la 7 euro. Dacă ar fi ajuns pe piaţa neagră, produsele distruse astăzi le-ar fi adus „piraţilor” peste 10 miliarde de lei, din care statul şi autorii operelor nu ar fi încasat niciun ban.
Legislaţia românească este extrem de dură cu cei care piratează filme, muzică şi programe de calculator. Vinovaţii riscă pedepse cu închisoarea de până la 15 ani. Fenomenul pirateriei a înregistrat, în ultimii ani, o scădere semnificativă, de la 70% la aproape 50%. Cu toate acestea, România continuă să se situeze peste media europeană.
Acţiunea face parte din calendarul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, celebrată în fiecare an pe 26 aprilie. La eveniment au participat şi reprezentanţi ai ambasadei americane.