Fondul Monetar International prevede o descrestere a economiei Republicii Moldova cu 5%, fata de asteptarile mult mai optimiste ale guvernului - care anunta o crestere de 7%. In plus, FMI prognozeaza o datorie externa de peste 50% din PIB, recomandand o reducere drastica a cheltuielilor bugetare, a precizat rezidentul FMI la Chisinau, Johan Mathisen, citat de NewsIn.
In acest context, FMI este gata sa acorde sustinere Republicii Moldova pentru depasirea crizei, in anumite conditii. Joi si vineri, o misiune FMI se afla la Chisinau in vederea documentarii.
In ceea ce priveste solutiile propuse de FMI, Johan Mathisen spune ca acestea depind, in linii mari, de reducerea drastica a cheltuielilor bugetare si cresterea veniturilor, inclusiv prin majorarea unor taxe si impozite.
Economisti din Republica Moldova opineaza ca solutiile propuse de FMI pentru depasirea crizei nu sunt cele mai bune, dar sunt singurele posibile in conditiile actuale, cand strategii de felul celor aplicate in tarile dezvoltate nu functioneaza. "Cred ca FMI va sprijini Republica Moldova doar in conditiile in care va avea o guvernare responsabila si asta ar insemna cel putin reintroducerea impozitului pe venit la persoanele juridice si cu certitudine inghetarea cresterii salariale. In caz contrar, evident ca deja in luna aprilie nu va fi posibila plata salariilor", este de parere economistul moldovean Veaceslav Ionita. Alte solutii, precum privatizarea, ar fi si mai proaste, in opinia expertului, pe fondul recesiunii economice globale si al crizei politice din Republica Moldova. Fondul Monetar International prevede o descrestere a economiei Republicii Moldova cu 5%, fata de asteptarile mult mai optimiste ale guvernului - care anunta o crestere de 7%. In plus, FMI prognozeaza o datorie externa de peste 50% din PIB, recomandand o reducere drastica a cheltuielilor bugetar