Din ce in ce mai multi economisti se asteapta ca Bulgaria sa ajunga pe lista tarilor care au primit finantare din partea Fondului Monetar International (FMI) pe fondul efectelor negative ale crizei financiare globale.
O echipa de experti ai FMI se afla in aceasta perioada la Sofia in cadrul unei misiuni regulate pentru a analiza schimbarile economice survenite dupa ultimele consultari dintre oficialii bulgari si reprezentantii fondului, relateaza Deutsche Welle.
Este oare posibil ca aceasta misiune sa se transforme in ceva mai mult? Aceasta intrebare este cu atat mai legitima cu cat in ultimele luni Europa de Est, inclusiv Bulgaria, s-a transformat radical, ajungand de la statutul de regiune imuna in fata turbulentelor globale la cel de regiune cu un grad ridicat de risc pentru investitori.
Previziunile FMI, ale Bancii Mondiale si ale altor institutii financiare nu includ foarte multe semne de optimism. Aceste estimari indica o stagnare a economiei bulgare si o crestere accentuata a creditelor neperformante, a deficitului de cont curent si a ratei somajului.
Unul dintre factorii pozitivi in ceea ce priveste economia Bulgariei - excedentul bugetar, care se poate transforma intr-un amortizor pe timp de criza - a scazut in acest moment la 563 mil. leva (132 mil. euro) fata de 1,7 mld. leva (400 mil. euro) anul trecut. Ratingul de credit al tarii a fost redus, de asemenea, de cateva ori in ultimele luni. Toate aceste argumente sunt aduse de economisti in sprijinul ipotezei potrivit careia Bulgaria - la fel ca multe dintre tarile Europei Centrale si de Est - va fi nevoita sa apeleze la finantare din partea FMI. Autoritatile de la Sofia neaga insa orice actiune in acest sens.
„Nu exista nicio schimbare in ceea ce priveste pozitia noastra. Nu avem nevoie de finantare din partea FMI in acest moment", a declarat un oficial guvernamental car