Pentru mai mult de 800 de milioane de adulţi şi copii din întreaga lume, „cartea“ este o vorbă fără noimă, rostită în discursuri preţioase. Ieri, „Marea lectură“, un eveniment care s-a derulat în 100 de ţări şi care face parte din Campania Globală pentru Educaţie, i-a lăsat pe copii să înţeleagă că învăţătura este un drept al tuturor.
La clasa I B, ora de curs a căpătat un aspect ciudat, fără exerciţii, fără note. E ora 11.00. Pe tablă, doamna a scris câteva fraze, ca atunci când spui ideile principale dintr-o poveste. Numai că, de data aceasta, povestea e o realitate cu cifre. 72 de milioane de copii din toată lumea nu merg la şcoală, majoritatea acestora fiind fete. În jur de 774 de milioane de adulţi nu ştiu să scrie sau să citească, cei mai mulţi fiind femei. Copiii ascultă tăcuţi. Nu ştiu deocamdată ce e cu atâtea cifre, dar înţeleg din tonul învăţătoarei Lucia Delevedova de la Şcoala nr. 21 că alţi puşti, de aceeaşi vârstă cu ei, nu pot sau nu au voie să meargă la şcoală. Nu au parte de ghiozdănel colorat, de un penar plin cu stilou, creioane şi gumă de şters şi nici de uniformă. Nu stau în băncuţe ca ei, într-o clasă cu pereţi coloraţi, plini de desene, cu flori la ferestre, nu învaţă literele alfabetului şi nu ştiu că „g“ e ca în găină sau „m“ e ca atunci când spui mama. În alte săli de clasă din alte şcoli, altă doamnă învăţătoare sau alt profesor le citeşte copiilor o poveste, discutând apoi despre conţinut, despre analfabetism şi despre lipsa accesului la educaţie pentru peste 800 de milioane de adulţi şi copii din întreaga lume.
Trei grădiniţe şi şase şcoli
Campania Globală pentru Educaţie se desfăşoară în fiecare an, la nivel mondial, încercând să readucă în atenţia opiniei publice, dar şi a guvernelor problema accesului la învăţătură, ca drept universal fundamental al omului. În cadrul ei, a fost organizată ieri „