Nicio universitate romaneasca nu este in top 500 al celor mai bune institutii de invatamant din lume. * Cati ani trebuie sa treaca pentru a avea o universitate in top? * Avem nevoie de laureati ai premiului Nobel? * Trebuie sa se schimbe complet generatiile de profesori?
Pentru a avea o universitate romaneasca in top 500 mondial ar trebui sa avem laureati ai premiului Nobel care sa fi absolvit o facultate romaneasca sau care sa predea in cadrul unei institutii de invatamant superior, este de parere Gheorghe Rosca, rector al Academiei de Studii Economice (ASE), care, cu peste 40.000 de studenti, este una dintre cele mai mari institutii de invatamant superior si unul dintre furnizorii-cheie de angajati de pe piata.
„Existenta in randul absolventilor a laureatilor premiului Nobel este unul din cele mai puternice criterii in functie de care se realizeaza clasamentele institutiilor de invatamant superior in lume. Fie ca este vorba de un absolvent, fie ca este vorba de un profesor, daca ai in palmares un laureat al premiului Nobel, intri direct in topul celor mai bune universitati", spune Rosca.
Clasamentul realizat de Center for World-Class Universities din Shanghai al celor mai bune 500 de universitati din lume ia in considerare in pondere de 10% daca institutia are absolventi laureati ai premiului Nobel si in pondere de 20% daca un laureat Nobel preda in cadrul universitatii.
Un alt criteriu foarte important luat in considerare in clasamentele internationale de profil este ca institutiile sa aiba in corpul profesoral sau in randul absolventilor oameni de stiinta recunoscuti la nivel mondial. Vizibilitatea internationala a universitatilor este masurata prin numarul de articole cotate ISI - standard international stiintific acordat de Institutul pentru Stiinta Informarii din Philadelphia, SUA, considerat a fi reperul principal al litera