Dupa mai multe incercari de privatizare, al treilea producator local de medicamente ramane la stat.
Antibiotice Iasi, cel de-al treilea producator local de medicamente, va trece de la 1 mai in portofoliul Ministerului Sanatatii, aceasta fiind prima miscare de reintoarcere a unei companii sub controlul direct al autoritatii responsabile cu politica intr-un anumit sector.
Astfel, dupa mai multe incercari esuate de privatizare, care au debutat la inceputul anilor 2000 si care nu au avut nicio finalitate, statul a decis sa schimbe din nou strategia si sa pastreze in portofoliu un ultim producator de medicamente.
Ministerul Sanatatii a mai fost actionarul companiei iesene si in perioada 2002-2005.
Astfel, in iulie 2002 Antibiotice trece de la APAPS (Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului) la Ministerul Sanatatii si Familiei, miscarea fiind privita la acea data ca o solutie pentru a se evita incapacitatea de plata. In iulie 2005, Antibiotice trece la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care incearca in mai multe randuri sa vanda compania.
Rezultate mai bune in portofoliul AVAS
Producatorul iesean este singura companie din economia romaneasca de talie mare si cu o marja de profit importanta pe care statul nu a reusit sa o privatizeze, si in evolutia careia acum se implica direct.
In ultimii ani, interesul strainilor pentru fabricile romanesti de medicamente a fost vizibil, evaluarile acestora fiind printre cele mai mari din Europa pentru segmentul pe care activeaza.
"Am constatat, ca cititor de date, ca performanta financiara a fost mai buna pentru Antibiotice dupa ce a trecut in portofoliul AVAS. In mod normal companiile care produc antibiotice nu sunt foarte puternice, insa prin diversificarea portofoliului compania a reusit sa creasca", a spus Dragos D