În mai, vine prima tranşă de bani
Instituţia a impus patru condiţii Guvernului: rectificarea bugetară, legea salarizării unitare a bugetarilor, legea responsabilităţii fiscale şi cea a reformării sistemului de pensii
„Primirea din partea FMI a acordului pentru împrumut în ziua în care sunt sărbătorite persoanele cu numele de Gheorghe, printre care şi ministrul de Finanţe, nu este, poate, întâmplătoare, ci dovedeşte că cineva, acolo sus, iubeşte Guvernul şi Ministerul Finanţelor”, a spus, ieri, premierul Emil Boc, mulţumit că autorităţile au primit răspunsul oficial de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Cele două instituţii au trimis scrisoarea Executivului, care a fost semnată de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Tot, ieri, documentul a fost retrimis de BNR la Washington şi Bruxelles, pentru ca cele două instituţii să-l aprobe, urmând ca memorandumul cu „parafa” finală să fie supus dezbaterii Parlamentului român.
De la „centura de siguranţă“ la „cazuri excepţionale“
În cursul lunii mai, România ar urma să primească prima tranşă de bani, în valoare 5 miliarde. Premierul Emil Boc a reamintit că banii de la FMI (12,95 miliarde de euro) merg la Banca Naţională, pentru susţinerea rezervei valutare, sumele de la CE (5 miliarde) şi Banca Mondială (un miliard) sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar miliardul de euro de la BERD este pentru bănci, pentru susţinerea creditării. Atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi şeful Executivului au admis, săptămâna trecută, pentru prima dată, că acest împrumut era o necesitate urgentă în contextul scăderii economice, contrazicând astfel afirmaţiile iniţiale potrivit cărora acest împrumut este doar „o centură de siguranţă".
Banii de la Comisia Europeană vor putea fi folosiţi, „în cazuri excepţionale", în fu