Motive florale sau religioase, încondeieri în ceară cu relief, cu tuş ori motive geometrice sunt doar câteva dintre modelele pe care meşterii din toată ţara le-au pictat la Festivalul Naţional al ouălor încondeiate desfăşurat în comuna Ciocăneşti, Suceava.
Evenimentul, ce face parte din prima ediţie a programului "Paştele în Bucovina", a adunat în Ciocăneşti, sâmbătă, 11 aprilie, peste 300 de vizitatori, care au avut ocazia de a urmări pe viu tehnici tradiţionale de încondeiere a ouălor.
Meşterii prezenţi, 74 de încondeietori, dintre care 40 de adulţi şi 34 de copii, au practicat 16 stiluri de încondeiere şi au prezentat o selecţie de 12 ouă, caracteristice zonei din care provin. Artiştii populari au fost recompensaţi cu premii în bani, diplome şi medalii.
"Am pregătit pentru expoziţie 12 ouă nelăcuite, încondeiate în ceară şi vopsite în roşu, culoare ce reprezintă sângele Domnului. Le-am prezentat pe un obiect de lemn în formă rotundă pe care altădată gospodinele îl foloseau pentru a răsturna mămăliga", a spus la finalul concursului Elvira Rusu, marea câştigătoare din acest an de la Ciocăneşti.
BUCATE ALESE DE POST
Tot în cadrul acestui festival, la Căminul Cultural din Ciocăneşti, a fost organizat concursul gastronomic "Postul Mare", unde s-au prezentat produse tradiţionale de post. La concurs au participat şase echipe: Asociaţia de Turism Vama-Bucovina, Pensiunea Melios din Ciocăneşti, pensiunile din cadrul ANTREC Alba, Vila Iulia din Vatra Dornei, Asociaţia Roua Cerului din Poiana Stampei şi Parohia Botop din Ciocăneşti.
Proprietarii de pensiuni turistice din cadrul Asociaţiei de Turism Vama-Bucovina şi cei din cadrul ANTREC Bucovina au prezentat pentru degustare bucate de post precum chifteluţe cu ciuperci şi soia, clătite umplute cu urzici, clătite cu ciuperci, fasole ornată cu ceapă verde, s