Principiul salariului minim pe economie este aceea că se aplică atât în sectorul bugetar cât şi în cel privat. Astfel, în funcţie de studii şi de pregătire, salariile minime practicate la nivel naţional se amplifică în baza unui coeficient de ierarhizare. Astfel, de cel mai mare coeficient beneficiază cei cu studii superioare, al căror salariu minim se dublează faţă de valoarea anunţată oficial.Astfel, potrivit art. 40 din HG 1507/2007 care reglementează aceşti coeficienţ
Principiul salariului minim pe economie este aceea că se aplică atât în sectorul bugetar cât şi în cel privat. Astfel, în funcţie de studii şi de pregătire, salariile minime practicate la nivel naţional se amplifică în baza unui coeficient de ierarhizare. Astfel, de cel mai mare coeficient beneficiază cei cu studii superioare, al căror salariu minim se dublează faţă de valoarea anunţată oficial.
Astfel, potrivit art. 40 din HG 1507/2007 care reglementează aceşti coeficienţi pentru perioada 2007-2010, după cum urmează:
muncitori necalificaţi = 1
muncitori calificaţi şi absolvenţi liceu = 1,2
pregătire post-liceală = 1,25
absolvenţi şcoală de maiştri = 1,3
absolvenţi studii superioare de scurtă durată = 1,5
studii superioare = 2
De exemplu, pe un salariu minim pe economie de 600 de lei, un angajat cu liceul beneficiază de un salariu minim de 720 lei. În acelaşi timp, un angajat cu studii superioare pe un post ce necesită o astfel de pregătire, are un salariu minim de 1.200 lei.
Privitor la această grilă trebuie menţionat faptul că salariaţii beneficiază de cuantumul de ierarhizare numai după criteriul condiţiei de pregătire minimă a funcţiei pe care o ocupă. Astfel, dacă un angajat cu studii superioare este încadrat într-o funcţie în care condiţia de pregătire este liceul, coeficientul este 1,2, mai exact cel aferent pregătirii