Roger Scruton este una din personalitatile cele mai originale ale vietii intelectuale britanice si nu numai. Nascut in 1944, este deopotriva filosof, publicist, scriitor, editor. A fost profesor de filosofie la colegiul Birkbeck din Londra si a tinut cursuri la numeroase universitati de prestigiu intre care Princeton, Stanford, Louvain, Ohio, Bordeaux, Cambridge. A fondat Grupul Conservator de Filosofie care in anii ’70-’80 a exercitat o puternica influenta asupra curentelor de opinie din lume. Deoarece a atras atentia asupra disidentilor din tarile comuniste a fost decorat de presedintele Havel. Cea mai cunoscuta lucrare a sa este Vestul si Restul, globalizarea si amenintarea terorista, tradusa si in romaneste.
Sustineti ca gandirea conservatoare este o incercare locala de a rezolva probleme locale si ca nu poate fi transferata in Romania si nu poate oferi solutii la problemele Romaniei. In cazul acesta, de ce ar mai incerca cineva in Romania sa fie conservator? De ce as alege, ca roman sa fiu conservator si nu socialist, de exemplu?
Ceea ce am afirmat este ca forma britanica a conservatorismului nu poate fi transferata in Romania dar de aici nu rezulta ca nu exista anumite principii universale care pot fi transpuse in practica aici intr-o forma diferita decat in Marea Britanie si care pot fi foarte relevante pentru situatia dumneavoastra. Foarte multe din problemele prin care am trecut in Anglia si foarte multe din principiile politicii engleze moderne au relevanta pentru Romania. Nu spun ca este bine sa fii un conservator britanic in Romania, spun ca este bine sa fii conservator roman in Romania.
De ce?
Pentru ca exista o serie de probleme in lumea moderna la care conservatorii au un raspuns iar socialistii nu. Una dintre acestea este dezintegrarea comunitatilor sub impactul politicilor sociale si al legilor