Viitorii părinţi aşteaptă să treacă perioada critică, după care vor decide. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Arad a primit doar 12 cereri pentru adopţii, de la începutul anului.
În Arad există sute de copii care nu ştiu ce înseamnă să-şi petreacă sărbătorile alături de o mamă şi un tată, care nu au avut niciodată parte de o familie adevărată. Ei sunt îngrijiţi în centrele de protecţia copilului şi aşteaptă ziua în care vor putea avea părinţi în adevăratul sens al cuvântului. Dacă pe vremea comunismului, toţi copiii fără părinţi erau abandonaţi în orfelinate, acum, noile prevederi dau posibilitatea micuţilor fără familii să se poată integra în sânul unor părinţi adoptivi. Arădenii preferă să adopte copiii cu vârsta maximă de doi ani.
Procesul de adopţie durează nouă luni
„Conform dosarelor pe care le avem în curs, opţiunea de vârstă a familiilor ce doresc să recurgă la adopţie cuprinde copii cu vârste între unu şi doi ani”, a declarat Paul Costin, inspector în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Acesta a mai precizat că procedura adopţiei durează aproximativ nouă luni, iar monitorizarea post adopţie se face trimestrial şi se întinde pe o perioadă de aproximativ doi ani
Condiţiile ce trebuie să le îndeplinească familia care îşi doreşte să adopte un copil sunt: să aibă starea de sănătate bună, condiţii materiale decente, adică o locuinţă care să prezinte condiţii corespunzătoare creşterii unui copil şi să aibă un venit stabil şi suficient în vederea asigurării unui mod de viaţă decent pentru copil şi familie, să aibă aptitudini de părinţi, un profil moral corespunzător, precum şi o atitudine pozitivă.
După ce specialiştii analizează cu mare atenţie şi stricteţe dosarul depus de familia adoptivă, începe o anchetă socială la domicil