Minorii rămaşi singuri acasă pot primi bani, lunar, de la statul în care lucrează părinţii lor. Condiţia: aceştia din urmă să lucreze legal. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Copiii din generaţia „Singur acasă” pot beneficia de alocaţii lunare la fel de mari ca ale minorilor din statele europene în care lucrează, cu acte, părinţii români. Anunţul a fost făcut, ieri, odată cu lansarea proiectului „Combaterea efectelor negative ale migraţiei în rândul copiilor şi al bătrânilor rămaşi acasă”.
Concret, părinţii care câştigă bani legal în Spania, Italia, Germania sau în altă ţară europeană trebuie să meargă la autorităţile locale din oraşul care „i-a adoptat” şi să ceară un formular-tip pentru obţinerea banilor. Actul va fi completat cu informaţii despre copii, apoi va fi trimis în România, la Agenţia Naţională de Plăţi şi Prestaţii Sociale din judeţul de care aparţin. Autoritatea va face o anchetă şi va trimite documentul înapoi în ţara europeană (în care lucrează părintele), care va plăti diferenţa de alocaţie.
Alocaţie de 14 ori mai mare
„În Germania, alocaţia este 150 de euro, la noi - 10 euro. Dacă părinţii apelează la serviciile sociale, copilul poate primi diferenţa de 140 de euro”, a precizat Cătălin Luca, directorul Asociaţiei Alternative Sociale.
Una dintre componentele proiectului lansat ieri, sprijinit de Alternative Sociale şi Unidea-Fundaţia UniCredit, este informarea euronavetiştilor, prin campanii radio şi TV, cu privire la beneficiile pe care le au. „Părinţii trebuie să se înregistreze pentru a primi alocaţia. De multe ori, ei pleacă şi îşi lasă copiii fără sprijin. Nu ştiu de această posibilitate. Multora le e teamă că, dacă apelează la serviciile sociale, acestea le iau copilul”, a spus Ileana Savu, secretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului.
În