Banca Nationala a injectat masiv lei in piata monetara in martie pentru a se asigura ca dobanzile nu mai cresc, chiar pe fondul cererii mari de finantari din partea Trezoreriei statului, in conditiile in care clientii bancilor au probleme tot mai mari la plata ratelor la credite.
In martie, BNR a injectat in piata 13,2 mld. lei (3 mld. euro) - ca volum mediu zilnic - prin operatiuni repo. Sumele au fost oferite la o dobanda de 10% pe an, la nivelul la care BNR a setat din februarie rata de politica monetara.
"BNR incearca sa produca o cuplare a dobanzii de politica monetara cu dobanzile de pe piata interbancara. Pentru maturitati mai mari de o luna dobanzile sunt in continuare cu cateva puncte peste rata de politica monetara. Daca planuiesti o relaxare a politicii monetare, aceasta are sens cat timp dobanda are relevanta pentru piata. Ceea ce e discutabil acum", spune Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii.
Restantele populatiei au facut in martie un salt cu 18%, ajungand la 1,3 mld. lei (309 mil. euro), grosul provenind de la creditele in lei. Fata de februarie 2008 restantele s-au dublat.
Pe fondul deteriorarii portofoliilor de credite bancile au fost nevoite sa continue acumularea de provizioane. Doar in martie bancile au pus deoparte 207 mil. euro, volumul provizioanelor constituite la nivelul sistemului pentru acoperirea riscului de credit ajungand la aproape 2,3 miliarde de euro.
Creditele incadrate in categoriile indoielnic si pierdere (care inregistreaza intarzieri mai mari de 60 de zile la plata ratelor) au ajuns sa reprezinte 8,4% din expunerea totala a bancilor fata de clienti, de 198, 5 mld. lei (46,3 mld. euro). Ponderea este aproape dubla fata de cea din februarie anul trecut, de 4,3%. Provizioanele constituite de banci acopera totusi 4,85% din expunerea totala fata de clienti, un nivel considerat con