Preşedinţia cehă UE va organiza, la 8 mai, la Praga, un summit ce se va concentra pe soarta Nabucco. Pe lângă oficiali ai UE responsabili pentru politica externă sunt invitate şi alte cinci ţări, respectiv Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan, Georgia şi Turcia. Citiţi şi:
Gazul din casele românilor, între Nabucco şi monopolul Gazprom
Reuniunea la nivel înalt ar veni la numai o zi după întâlnirea dintre UE şi cele şase foste republici sovetice - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova şi Ucraina - cărora li se va propune Parteneriatul Estic, noua politică de vecinătate a blocului european.
Turcia poartă discuţii pentru normalizarea relaţiilor pe care le are cu Armenia. Acest aspect a declanşat nemulţumirea Azerbaidjanului deoarece o parte a teritoriului său a fost ocupaţie armeană după războiul pentru Nagorno-Karabakh în 1991.
Conducta Nabucco ar trebui să pornească din Turcia spre Austria, cu trecere prin Bulgaria, România şi Ungaria. Proiectul este parte a efortului european de a reduce dependenţa energetică de Rusia şi are susţinerea Statelor Unite. Rusia a propus, în replică, conducta South Stream, care ar urma să treacă pe sub Marea Neagră, din Rusia spre Bulgaria şi apoi în Austria.