ANAF pregăteşte amânarea contului unic pentru vremuri mai bune. Fiscul rămâne neînduplecat chiar şi pe timp de criză. Sursa: Codrin Prisecaru
Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a declarat, într-un interviu acordat EVZ, că nu ia în considerare în niciun caz posibilitatea eşalonării, scutirii sau a amânării plăţilor contribuţiilor sociale şi a impozitelor nici pentru companiile de stat, nici pentru cele private.
„Singura facilitate pe care sunt de acord să o oferim agenţilor economici, în următoarea perioadă, este să le lăsăm lor iniţiativa să direcţioneze plăţile către bugetele administrate de ANAF pe tipul de impozit pe care vor să-l plătească”, ne-a spus Blejnar.
Printr-un act normativ, contul unic în care sunt virate, în prezent, toate taxele şi impozitele va fi suspendat până la sfârşitul acestui an. După o analiză a impactului acestei decizii, Fiscul va hotărî dacă se va proceda la fel şi în 2010.
Cum este fraudat statul
Potrivit şefului Fiscului, cele mai mari pierderi la bugetul de stat sunt generate de firmele care nu-şi plătesc TVA şi impozitele de pe urma tranzacţiilor comerciale făcute în spaţiul comunitar. „Există adevărate reţele specializate în evazionarea TVA”, declară preşedintele ANAF. Pentru a le descoperi, câte doi comisari ai Gărzii Financiare verifică permanent actele mărfurilor care intră în ţară prin punctele vamale de la frontiera cu UE. Conform lui Sorin Blejnar, sunt trei modalităţi principale prin care firmele fug de la plata TVA de 19% din valoarea produselor vândute unei firme din România. Una este „furtul” Codului Fiscal al companiilor corecte, care sunt trecute în documente ca destinatare ale mărfurilor. Alta e achiziţia de către o societate inactivă. Cele mai mari daune le provoacă însă firmele-fantomă, înfiinţate numai pentru două-trei luni