Biscuiti - 10 lei, ceai verde - 23 de lei, ulei de masline - 50 de lei, lapte - 6 lei. Chiar daca alimentele bio sunt mult mai scumpe, cererea este in crestere, iar agricultura ecologica practicata la nivel local nu acopera decat circa 25% din necesar.
La producator, produsele ecologice sunt cu 30% pana la 50% mai scumpe decat cele pentru care se folosesc ingrasaminte chimice, iar adaosurile comerciale din marile retele de supermarketuri sau hipermarketuri ridica bonul de casa pentru cateva alimente la sute de lei. Care este motivul pentru care cumparatorii platesc de patru - cinci ori mai mult daca vor sa manance sanatos?
Produsele bio sunt compuse strict din plante, ingrediente organice fara a fi modificate genetic sau fara a li se fi adaugat alte produse chimice. Plantele se cultiva pe terenuri pe care nu a fost aplicat niciun ingrasamant chimic, apoi sunt culese si supuse macerarii fara a li se aplica procedee chimice, iar in ultima faza sunt ambalate fara conservanti sau alti substituenti chimici. In plus semintele folosite nu sunt modificate genetic, ci controlate biologic.
Randament mai scazut
Astfel, costurile de productie sunt mult mai ridicate, in timp ce randamentul este mai scazut. „Un hectar cultivat cu grau poate avea o productie de 5 tone, in timp ce de la un hectar ecologic obtii 2,5 tone", explica Mircea Marinescu, inginer agronom, care cultiva 700 de hectare cu grau, floarea-soarelui si mustar, toate ecologice.
„Produsele folosite in productie sunt mai scumpe, ca si forta de munca. Vorbim despre o metoda traditionala, cu sapa si plugul, si ai nevoie de un numar mai mare de oameni, dublu sau chiar triplu decat la o cultura normala", il completeaza Aurel Petrus din Calarasi, proprietarul Auger Petrus prin care cultiva cereale ecologice.
Cheltuielile totale pentru infiintarea unui hectar cu cereale incep d