In doua saptamani va incepe la Timisoara prima editie a Festivalului International de Film Timishort (6 – 10 mai), informeaza organizatorul - Asociatia Romana a Filmului Independent. Scurtmetrajele din cadrul programului vor fi proiectate in cinematografele centrale Timis si Studio (singurele inca functionale in afara multiplexurilor), iar Gradina de Vara (unicul cinematograf in aer liber din Timisoara) va fi rezervata, serile, unor proiectii cu lungmetraje-surpriza. Atelierele creative de film – master class-uri (teoretice) si workshop-uri (practice) –, avandu-i drept protagonisti pe invitatii speciali ai festivalului, se vor tine in cocheta mansarda a Facultatii de Arte.
Dintre cele 16 scurtmetraje incluse in competitia Timishort, merita amintite cel putin patru:
29 Febbraio / February 29th (2008) de Stefano Pari se afla la prima competitie in afara Italiei. Autorul debutant, care lucreaza ca electrician in teatre si este basistul unei trupe indie locale, si-a dedicat filmul muzicii. Scurtmetrajul sau prezinta o zi obisnuita din viata unui muncitor singuratic.
The Sea (Germania, 2009) de Jöns Jönsson ii are drept personaje pe Pelle si Agneta, care traiesc intr-un satuc suedez de pe coasta Marii Baltice, incercand sa depaseasca despartirea de fiica lor. Existenta lor iese din rutina zilnica atunci cand Pelle accepta invitatia la o aniversare.
Six Forty-Five (2008) este semnat de tanarul, dar deja maturul regizor turc Mustafa Baris Çorak, inca student la Istanbul. Desi Nese si Ismail sunt casatoriti si traiesc impreuna, se vad foarte rar si par impacati cu situatia...
Zohar (Israel, 2007) de Yasmine Novak este un scurtmetraj cu un lung traseu festivalier (Locarno, Fresh Film Fest, Siena, Girona etc.). Protagonista ce da titlul filmului este o atleta adolescenta care traieste, impreuna cu mama coafeza si sor