Băncile din landul german Bavaria au pierdut în 2008 aproximativ 2,5 milioane euro din cauza celor care fură din bancomate. Din 22 de persoane arestate de poliţişti, 17 sunt români, relatează, în ediţia de joi, cotidianul Süddeutsche Zeitung. Operaţiunea pe care hoţii o folosesc nu durează decât câteva momente: de îndată ce filialele băncilor s-au închis, un tânăr se apropie de bancomat, scoate din geantă un dispozitiv pe care îl montează în orificiul unde se introduce cardul. După ce el a plecat, vine şi complicele său, care scoate de sub geacă o copie exactă a tastaturii pe care o suprapune peste cea existent, relatează Agerpres, citând ziarul german.
De acum, oricine va scoate bani de la bancomatul respectiv nu mai are niciun secret: dispozitivul copiază datele de pe card, tastatura suprapusă salvează PIN-ul, iar o singură oră la un bancomat intens frecventat este suficientă pentru a fura datele de pe cardurile a 40-60 de clienţi.
“Clienţii nu au efectiv nicio şansă să observe ceva”, spune Eduard Liedgens, şeful direcţiei de combatere a infracţionalităţii cu carduri bancare.
Pentru aproape orice măsură de siguranţă implementată de bancă, hoţii reuşesc să găsească o modalitate de a o eluda.
Liedgens explică cum hoţii amplasează deasupra tastaturii un senzor de fum, în care ascund un telefon mobil cu cameră video, alimentat cu mai multe acumulatoare şi dotat cu un card de memorie mai mare, pentru a putea filma şi înregistra mai multe ore la rând codurile PIN pe care clienţii le tastează. După câteva ore de operare, hoţii se întorc la bancomat şi îşi recuperează uneltele preţioase, descarcă informaţiile stocate şi le transmit complicilor lor din străinătate care clonează cardul şi scot din cont atât cât permite în mod normal cardul respectiv.
În Germania, nu se poate face nimic cu cardurile falsifi