PD-L si PSD au legalizat prin ordonanta de guvern o practica traditionala, pe care scoaterea in afara legii nu a reusit sa o curme.
Sefii institutiilor deconcentrate nu mai sunt functionari publici, ci manageri numiti in functii pentru 4 ani in baza unor contracte de management.
Deconcentratele sunt de la inspectorate scolare, la spitale, directii agricole, OPC, directii ale finantelor publice, inspectorate de munca, directii agricole etc. Vorbim, practic, despre intreaga administratie din teritoriu.
Asadar, sute de oameni vor fi zburati in urmatoarele 30 de zile, daca nu corespund, pentru a fi inlocuiti cu unii corespunzatori. Pe ce criterii? Guvernul ne spune ca masura urmareste eficientizarea activitatii acestor deconcentrate. Nu ne indoim! Criteriile sunt, cu siguranta, strict politice.
Pleaca ai lor ca sa vina ai nostri
Legea modificata acum a fost adoptata in 2003, la presiunea Uniunii Europene care cerea o cat mai mare depolitizare a administratiei si o cat mai mare stabilitate pe functii. PSD a acceptat voios reglementarea, gandita de Octav Cozmanca, pentru ca tocmai facuse curatenie si avea astfel sansa de a-si fixa in functii proprii oameni, pasamite depolitizati peste noapte.
Pe atunci ministrul de Externe Mircea Geoana era mandru nevoie mare de aceasta reglementare cu care sa se faleasca in Europa.
PSD a plecat de la putere si oamenii sai au ramas in fruntea deconcentratelor. Neplacut pentru liberali si democrati, care s-au facut luntre si punte sa-i inlocuiasca cu ajutorul unor artificii juridice. Au reusit in mare masura. Apoi, liberalii au recurs la aceleasi artificii juridice pentru a scapa de reprezentantii PD-L.
Asa se face ca acum in fruntea deconcentratelor sunt, in mare majoritate, cei agreati de PNL. Se-ntelege de ce liberalii au sarit ca muscati de sa